BALAT VE ADALET... NİHAYET...

Yazan: Unknown Tarih: 25 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum
Renkli evler, renkli insanlar, 24 saat hiç bitmeyen hayat, komşuluk, işkembe çorbası ve tabi ki çalgı çengi... Balat deyince ilk aklıma gelenler bunlar. Aslında Balat, Türkiye'nin" Nuh'un Gemisi"dir bana göre. Renk, dil, din, ırk fark etmez. Arnavut kaldırımlı sokaklar herkese kucak açar. Sinagog, kilise ve cami yan yanadır. Cemaatleri farklı da olsa bayramlar birlikte kutlanır. Ayrıca kaldırdığın her taşın altından tarihi bir kalıntı çıkar. Başbakanın "çanak çömlek yahu bunlar..Bize teknoloji lazım,ilerleme lazım.Çanak çömlek yüzünden metro yapamıyoruz" dediği kalıntılar göstermiştir ki, iktidarın 10 yıldır bitiremediği metronun ilk örneği (tabi çok daha ilkel şartlarda) yüzyıllar önce ilk Ayvansaray - Balat arasında yapılmıştır.



Böylesi bir yer neden fakir fukaraya kalsın dendi ve yaklaşık 3 yıl önce Fatih Belediyesi, "tamam arkadaş Balat'ı yıkıyorum, buraya otel, rezidans yapacağım, zenginlere peşkeş çekeceğim" dedi. UNESCO'nun kültür mirası seçtiği, İstanbul'un çoktan unuttuğu mahalle kültürünün yaşatıldığı bir bölge dümdüz edilecek, yüzyıllardır yaşadıkları yerlerden insanlar sürülecekti. Üstelik yıkılmak istenen Beşevler mahallesi için belediye 2008 yılında AB'den karşılıksız 7 MİLYON EURO hibe aldı. Adama sorarlar "7 milyon euro harcadığın yeri neden yıkıyorsun?" Cevap belli kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. Yeşil sermaye cepleri doldurur.


Ama belediyenin hesaba katmadığı, o yok etmek istediği mahalle kültürüydü. Musevi, Hristiyan, Müslüman..Hepsi bir oldu..Önce dernek kurdular, sonra dava açtılar. Sonları Sulukule gibi olmasın diye direnişe geçtiler. Gece gündüz eylem yaptılar. Sanatçıların ve bazı CESUR gazetecilerin desteğini aldılar ama karşılarında koskoca DEVLET vardı. Yine de beklenmeyen oldu ve idare mahkemesi, kentsel dönüşüm " hukuka, kamu yararına, şehircilik ilke ve planlama esasına aykırıdır" diyerek projeyi iptal etti.


Ama bu da durdurmadı kentsel dönüşüm adı altındaki TECRİTİ. Ne  de olsa Fatih Belediyesi AKP'li..Başbakan hiç partisine bağlı belediye başkanını yalnız bırakır mı? Hemen kolları sıvadı.Fener, Balat ve Ayvansaray kaşla göz arasında afet bölgesi ilan edildi. Sanki savaştaymışız gibi ACİL KAMULAŞTIRMA kararı çıkarıldı. Balatlı yine pes etmedi. Herkesi şaşırtan ve belki de tek ihtiyacımız olan birliği gösterdiler.


Dava geçtiğimiz yıl Ekim ayında yeniden açıldı. Bu kez Balat'ın sesi daha da yüksek çıktı. Haykırış öylesine yüksekti ki, mahkeme duydu. Yargı yıkıma DUR dedi.. Fikirtepe'de, Sulukule'de, Sarıyer'de işlemeyen adalet bu kez ve belki de ilk kez mazlumun yanında oldu. Balat bu savaşı kazandı. Daha da önemlisi aslında tüm Türkiye kazandı. Tarihi ve insani kültür ait olduğu yerde, ait olduğu insanların korumasında. Ama demedi demeyin...Fatih Belediyesi bu işin peşini bırakmaz. Dağılan karizmayı toparlamak için, o bölgenin halkına huzur vermez.

0 yorum:

Yorum Gönder